Uz kurieni ved taisnīgums? Jurists Andrejs

GetaPro

Uz kurieni ved taisnīgums? Jurists Andrejs

  • Blogs
  • 16-03-2022

Sveiki, Iepazīsimies! Andrej, nedaudz pastāstiet par sevi.

Esmu dzimis Rīgā. Kopš bērnības zināju, ka būšu jurists. 18 gados aizbraucu uz Franciju, Hārvordu, lai studētu franču un anglosakšu tiesības un anglosakšu politikas zinātni. Franču valoda ar mani ir kopš bērnības – manā ģimenē to prot un mīl, kā arī Francijas kultūru. Šajā ziņā mana izvēle ar valsti, kurp doties jau iepriekš bija noteikta. Tomēr Francijas ziemeļi man nepatika. Vēlāk es pārcēlos uz Bordo, tur es saņēmu bakalaura grādu tiesību un politikas zinātnēs. Kaut kādā brīdī domāju, ka es vairs neatgriezīšos atpakaļ, jo man jau bija advokāta palīga darbs. Bet es ieklausījos savā sirdī un sapratu, ka man būs labāk mājās Latvijā.  

 

Šis nav standarta stāsts. Reti, kurš atgriežas. Bet kas tieši neiepatikās Francijā?

Teiksim tā, man nav pa prātam politiskā vide. Biju pamanījis kaut kādu nedraudzīgumu cilvēkos kopumā. Nesaku, ka tur ir slikti. Man tur nebija komforti. Tas neatceļ manu mīlestību pret franču valodu. Uzskatu, ka esmu tikai ieguvis no savas ārzemju pieredzes – man ir lieliska izglītība, mācījos pie labākajiem. Bez tam, es nostiprināju savas franču valodas zināšanas, un tagad kā hobiju mācu to bērniem un pieaugušajiem, kā arī tiešsaistē visiem, kas to vēlas.    

 

Vai esat saskaries ar tādu problēmu kā “stikla griesti”? 

Tieši nē, bet sapratu, ka veidot karjeru mājās man ir pievilcīgāk. Esmu nonācis pie secinājuma, ka centieni nopelnīt šur un tur nav līdzvērtīgi. Latvijā tomēr ir lielākas perspektīvas tiem, kas vēlas strādāt. Esmu frāzes “ kur piedzimi – tur arī noderi” piekritējs. 

 

Vai esat mājās atradis to, pēc kā atgriezāties?

Jā, esmu pilnībā apmierināts ar savu karjeru. Tagad man ir pat 4 darbi – esmu biznesa centra direktors, sniedzu juridiskos pakalpojumus divos uzņēmumos un man ir savs birojs. 

Paliek laiks arī dažādiem hobijiem –  spēlēju ģitāru, veidoju Tik-Tok ar juridisku tematu un mācu franču valodu. Muzikālā dzirde vienmēr man ir palīdzējusi valodu apguvē, protu vēl vācu un spāņu valodas. 

 

Kādēļ izvēlējāties juridisko jomu? Kas ietekmēja Jūsu izvēli?

Kopš bērnības esmu mocījies ar paaugstinātu taisnīguma sajūtu. Varētu teikt, ka tā ir mana iedzimtā īpašība – nekad nevarēju paiet garām, ja kāds ir nepelnīti apvainots. Manī vārījās vesela emociju vētra, varētu teikt, ka reaģēju agresīvi. Vēlāk uzzināju, ka ir juristi, kuri aizsargā cilvēkus, viņu tiesības uz taisnīgu spriedumu. Man ļoti iepatikās doma, ka var iemācīties civilizētā veidā nolikt pie vietas likumpārkāpēju.   

Turklāt šī ir tāda joma, kur peļņai nav griestu – pelnīsi tik, cik esi spējīgs.  

 

Vai grūti ir atrast klientus?

Ar šo jautājumu lieliski palīdz tikt galā GetaPro. Šeit es atrodu lielu daļu pasūtījumu. Bez tam ļoti labi strādā “sarafāna radio”. Tāpat, izvietoju informāciju dažādās vietnēs, sludinājumu dēļos. Vēl personīgā vietne palīdz, bet no turienes nav tik daudz klientu, 5-10%.

 

Vai pasūtījumi GetaPro portālā kaut kā atšķiras?

Ziniet, jā, atšķiras. GetaPro portālā vidējais čeks ir augstāks un vairāk interesantu pasūtījumu, nestandarta. Viens no iemesliem, kādēļ tā notiek – šeit es pats izvēlos to, kas man patīk. Starp citu, tas ir ļoti ērti izdarāms. Saņemu paziņojumus telefonā par jauniem pasūtījumiem, kuri parādās portālā, un es izlemju, vai man tas ir interesē vai nē. Tālāk, kā likums, pasūtītājs piekrīt un mēs sākam sadarboties. 

 

Kāpēc, jūsuprāt, klienti izvēlas tieši Jūs?

Man ir labas atsauksmes. Tās noteikti strādā, jo manā jomā tas ir noteicošais faktors. Parasti cilvēki nāk ar kādu problēmu, viņiem jau tā ir nepatikšanas vai sarežģīti uzdevumi. Un neviens nevēlas jaunas problēmas dēļ nekvalitatīvas juridiskās palīdzības. Tādēļ atsauksmes ir ļoti svarīgas. Es to saprotu un vienmēr cenšos palīdzēt cilvēkam atrisināt problēmas, nevis radīt jaunas. 

Izvēlas arī tāpēc, ka man ir pieņemamas cenas. Es ņemu no 30-50 eiro par konsultāciju.  

 

Kāds pakalpojums klientiem ir pats dārgākais?

Parasti šķiršanās. Man tās ļoti nepatīk. Kopš 1937. gada likumdošana laulību šķiršanas procesā nav īpaši mainījusies. Agrāk bija pieņemts ģimenes saglabāt, tagad tā nav. Nevēlas – un labi, galvenais, lai ir nosaukts vismaz kāds iemesls. Uzskatu, ka pārliecinošākais šķiršanās iemesls ir cieņas trūkums. Citas problēmas var mēģināt atrisināt. 

 

Vai šķiršanās procesa laikā ir iespējams izvairīties no lieliem izdevumiem?

Protams, jāsastāda laulības līgums. Tiesa gan, romantiski noskaņotām sirsniņām tas nepatīk. Reti, kurš domā par to, kā izvairīties no problēmām šķiršanās gadījumā, sakot “Jā” dzimtsarakstu nodaļā. Tas ļoti atvieglotu daudziem dzīvi un maku no lieliem izdevumiem. Padomājiet paši – 145 eiro ir tikai valsts nodeva, sākot ar 700 eiro par procesa izskatīšanu. Ja sākas domstarpībās, tad vēl pievienojas izdevumi, un vidēji sanāk 1300 – 1500 eiro, kopā ar tiesas procesu.  

Ja pa labam neizdodas vienoties, tad tas viss ievelkas laikā, pievienojas vēl izdevumi par tiesas procesu, kas var aizņemt ļoti ilgu laiku.  

 

Dēļ kā cilvēki visbiežāk nevar vienoties par šķiršanos?

Vairums gadījumu, kurš un kā rūpēsies par bērniem. Šķiršanās ir skumja, dārga, ilga un emocionāli smaga. Diemžēl pandēmija stipri ietekmēja šķiršanās statistiku, manā praksē to ir  kļuvis par 2-2,5 reizes vairāk.  

 

Jā, iespaidīgi. Izkliedēsim skumjas ar kādu interesantu stāstu. Vai Jūsu praksē ir bijusi kuriozi gadījumi?  

Jā, ir bijuši vairāki. Ar vienu gadījumu varu padalīties. Pie manis griezās vīrietis vidējos gados ar ļoti ekscentrisku lūgumu. Viņam bija nepieciešamas sastādīt līgumu starp viņu un viņa sirds dāmu. Prasību saraksts bija interesants, piemēram, viņa dzīvesbiedrei tika aizliegts lietot alkoholiskos dzērienus bez viņa, aizliegts viņu apkaunot un krāpt. Par šo noteikumu ievērošanu viņš solīja nopirkt 2000 eiro vērtu gredzenu, kā arī uzturēt dāmu un vadāt atvaļinājumā. Un ja noteikumi tiek pārkāpti, tad dāmai būtu viss jāatgriež – gredzena un ceļojuma vērtība. 

Protams, man bija jāatsakās viņam sniegt šādu pakalpojumu, kas viņu ļoti sarūgtināja. Bet mani sajūsmināja šis mēģinājums tik interesantā veidā nostiprināt attiecibas.  

 

Ar kādiem jautājumiem pie Jums var griezties?

Palīdzu darījumos ar nekustamajiem īpašumiem, līgumu un saskaņojumu sastādīšanā, laulību šķiršanās procesos un dažādu konfliktsituāciju risināšanā. Ar prieku atrisināšu jebkuru jautājumu savas kompetences ietvaros!

Atpakaļ