GetaPro

Pandēmija nav šķērslis

  • Blogs
  • 25-11-2021

Kā Jūs kļuvāt par fotogrāfu ?

Es vienmēr esmu aizrāvies ar fotografēšanu, bet agrāk tas bija tikai hobijs. Man pat nebija labas kameras. Un kāpēc, es taču negrasījos ar to pelnīt iztikai.  

Absolvēju RISEBA Reklāmas menedžmenta fakultāti un 5 gadus strādāju DHL uzņēmuma pārdošanas nodaļā. Tas bija stabils biroja darbs, bet kaut kādā brīdī man palika bail, ka visa mana dzīve var paiet birojā.

Man gribējās kaut ko citu, aktīvu darbu, saziņu ar cilvēkiem.

Vienu brīdi man apkārt bija daudz kāzu. Un tur es jutos ne tikai kā viesis, man bija ļoti interesanti vērot, kā strādā fotogrāfi. Aprunājoties ar viņiem, sapratu, ko vēlos – braukāt pa dažādām pilsētām un svētkos ar kameru ķert citu cilvēku emocijas. 

Sāku aktīvi interesēties par kāzu fotografēšanu, lasīju forumus, skatījos pamācošus video. Esmu fotogrāfs, kas apguvis prasmes pašmācības ceļā. Esmu pārliecināts, ka mūsdienās pietiek ar nelielu pašdisciplīnu un dedzīgu interesi, lai daudz ko iemācītos patstāvīgi.

 

Kā Jūs saņēmāt pirmo kāzu fotografēšanas pasūtījumu?

Pirmajai kāzu fotografēšanai vajadzēja notikt manu paziņu kāzās. Bet, kamēr es tai gatavojos, saņēmu pasūtījumu no pavisam man nepazīstamiem cilvēkiem - tās bija mazas kāzas ar dažiem viesiem uz pāris stundām. Viņi bija apskatījuši manu darbu portfolio Facebook lapā un tā kā bija iepaticies mans stils, tad viņi nolēma uzticēt fotografēšanu tieši man.

 

Kur Jūs atrodat klientus?

Fotogrāfs tā ir profesija, kurā ir ļoti svarīgas atsauksmes un rekomendācijas. Tāpēc mani klienti pašā sākumā bija tikai pazīstamie un pazīstamo pazīstamie.

Izveidot uzticību ar jauniem klientiem ļoti palīdz GetaPro portāls, pateicoties citu cilvēku atsauksmēm tai skaitā. Šeit es reģistrējos, kad aizgāju no biroja darba, liekas, ka 2019. gada beigās. Tiesa, notika tas, ko neviens negaidīja – pandēmija.

Man par pārsteigumu bija tas, ka tiklīdz 2020. gadā paradījās pirmā ierobežojumu mīkstināšana, es sāku GetaPro portālā saņemt diezgan daudz pasūtījumus nelieliem pasākumiem- mazas kāzas, kristības, Love Story fotosesijas, grūtnieču fotografēšana utt.. Man ir pat grūti tagad atcerēties precīzu pasākumu skaitu, bet varētu būt kādi 30. Varu pateikt vienu – man tā bija aktīva fotografēšanas sezona!

Man ir arī sava vietne un lapa Facebook portālā, kur var apskatīt manus darbus. Tas ir ļoti svarīgi, jo, ja nevienam neparādīji, tad skaiti, ka nekas arī nav bijis.

 

Sakarā ar ierobežojumiem tagad nav ne korporatīvie, ne lielie pasākumi. Kā tiekat galā ar klusumu?  

Diezgan viegli tieku galā. Pirmkārt, man jau ir caur GetaPro sākušās rezervācijas nākošajai sezonai.

Otrkārt, šī brīža kluso periodu es izmantoju prātīgi, jo es neesamu tikai fotogrāfs, bet arī pats sev “režisors”, grāmatvedis, vietnes administrators un satura-menedžments, un mārketinga speciālists. Tā kā bez darba nesēžu. Un ir laiks padomāt, ko vēl var piedāvāt klientiem.

Starp citu, tieši tā es arī izdomāju foršu pakalpojumu., kuru papildus fotografēšanai piedāvāju pasākumos – portatīvā foto kaste. Kā foto kabīnē, notiek momentfoto un uzreiz arī foto izdruka, tikai tā ir koka foto-kaste, kuru var novietot jebkur. Viesiem vienmēr ļoti patīk un no pasākuma paliek nelieli suvenīri fotogrāfijas veidā.

 

Kā Jūs atradāt savu virzienu fotografēšanā?

Sākumā es domāju, ka fotogrāfam ir jāmāk fotografēt visu – cilvēkus, mašīnas, gleznas, interjerus, priekšmetus, prast izpildīt jebkuru pasūtījumu.   

Ar pieredzi sāku saprast, ka nav iespējams tik ļoti iedziļināties katrā virzienā, kaut kas ir jāizvēlas. Man patīk apstākļu maiņa, saziņa ar cilvēkiem, jaunas pazīšanās - nekad nevar zināt, ko satiksi! Ar dažiem pat ir izveidojusies draudzība.  Pasākumu fotografēšana ir mana stihija.

 

Kuras klientu kāzas Jums ir palikušas atmiņā visspilgtāk?

Vienas kāzas ir palikušas atmiņā. Vienojos par kāzu fotografēšanu ar līgavu, ar meiteni no Latvijas. Un kad atbraucu uz pasākumu, izrādījās, ka līgavainis un puse viesu ir no Jamaikas. Tās bija vienas no jautrākajām un mierīgākajām kāzām! Mani ļoti iespaidoja ārzemju viesi – visi bija zolīdi un sapucējušies, kā jau pienākas šādos gadījumos, taču viņos jutās kaut kāda īpaša brīvība.

Kāzās parasti es tik ļoti aizraujos ar foto procesu, medījot emocijas, ka ne vienmēr dzirdu, kas īsti notiek. Gadās, ka pēc tam atjaunoju notikumu ķēdi pēc fotogrāfijām. Tāpēc visas kāzas man ir vienlīdz skaistas.

 

Pats neparastākais pasūtījums Jūsu karjerā?

Veikt māksliniecisku fotografēšanu .. apkures katliem. Es tomēr esmu vairāk speciālists darbā ar cilvēkiem, tāpēc atteicos ☺

 

Vai esat saņēmis kādus neparastus pasūtījumus GetaPro portālā?

Pārsvarā tie ir pasūtījumi atbilstoši manai specialitātei – pasākumu fotografēšana. Taču dažreiz šeit es saņemu pasūtījumus fotogrāfijām iepazīšanās portāliem un akta fotosesijām. Acīmredzot cilvēki kautrējas iet pie saviem pazīstamajiem fotogrāfiem, bet šeit viņi var izvēlēties uzticamu speciālistu pēc atsauksmēm, un tajā pašā laikā nejusties neērti. Tas ir lieliski!

 

Vai meklējat speciālistus sev caur GetaPro portālu un iesakāt citiem?

Sev neesmu meklējis, nav bijis nepieciešams. Bet visiem citiem no sirds iesaku. Tas tiešām ir ļoti ērti – ne kaķis maisā, kā citos sludinājumu dēļos, bet gan reāli cilvēki ar atsauksmēm.

Atpakaļ