No zviedru mežstrādniekа par latviešu arboristu. Madara stāsts

GetaPro

No zviedru mežstrādniekа par latviešu arboristu. Madara stāsts.

  • Blogs
  • 27-04-2022

Sveiki! Madar, nedaudz pastāstiet par sevi.

Sveiki! Esmu dzimis kurzemnieks, bet ir sanācis ka patreiz pārcēlies uz Ogri. Kopš bērnības lielākā daļa manas aktivitātes ir notikušas Rīgā un tās apkārtnē. Mana profesija ir arborists. 

 

Arborists atšifrējas kā “koku ķirurgs”. Kā Jūs izvēlējāties šo profesiju?

Visa mana dzīve tā vai citādi ir saistīta ar kokiem. Kopš bērnības es palīdzēju tēvam mežā viņš strādāja par mežstrādnieku. 

Vēlāk, līdz 2008. gadam man bija savs uzņēmums, kas ražoja briketes no koku skaidām un celtniecības tehnikas noma. Bez tam, es strādāju Zviedrijā, mežu kopšanas uzņēmumā. Tā bija interesanta un ļoti noderīga pieredze. 

Kad 2008. gadā skāra krīze, manu biznesu diemžēl nācās slēgt un tad es pilnībā pārcēlos uz Zviedriju. Nodzīvoju tur 5 gadus.

 

Kādēļ nolēmāt atgriezties?

Man šeit palika ģimene. Šeit es redzu perspektīvi mums. Turklāt bija tik veiksmīgi sanācis, ka man piedāvāja vietu Zviedrijas uzņēmuma Latvijas filiālē. 

Ar cilvēkresursu problēmu esmu saskaries ne reizi vien gan savā biznesā, gan kā nodarbinātais. Mani tas mudināja pieņemt lēmumu par sertifikācijas iegūšanu un iedziļināties vienā jomā, kļūt par augsti kvalificētu speciālistu. 

Tagad man atkal ir savs uzņēmums, esam 4 cilvēki. Jau gandrīz 6 gadus nodarbojamies ar teritoriju labiekārtošanu no nulles līdz atslēgai. Izpildām gan valsts, gan privātos pasūtījumus. 

 

Sakiet, kas ir sertifikācija? Kas ir jāmāk arboristam?

Tas ir tavas profesijas apliecinājums, par to, ka pārzini dendroloģiju, vari novērtēt koku stāvokli, zini, kā pareizi kopt kokus un augus. Kā arī, ir iekļautas zināšanas par glābšanas procedūrām.

 

Arboristi ir arī glābēji?

Jā, protams, Piemēram, tur, kur puiši no glābšanas dienesta ir bezspēcīgi ar savām kāpnēm, tur var pieaicināt arboristus, jo patreiz ar virvēm apmācīti glābēji Latvijā ir maz. 

Šādiem darbiem mums ir savs aprīkojums, kas atšķiras no kalnu vai industriālā alpīnisma. Cita sistēma, karabīnes un virves. Es saviem puišiem aprīkojumu iepērku Vācijā un tas arī tiek sertificēts. 

 

Vai ir nācies kādu glābt?

Bez kaķiem, kuri periodiski iestrēgst kokos, nē. Кādu laiku atpakaļ viens čalis ar paraplānu ielidoja kokos, iestrēga galotnēs un bija pakāries ar galvu uz leju. Mūs gribēja pieaicināt, bet tika galā paši glābēji. Tādi glābšanas pasākumi arboristi arī var paveikt.

 

Ar citiem alpīnisma veidiem arī nodarbojieties?

Nē, man šeit pietiek (smaida).

 

 

Pastāstiet par savu pieredzi pasūtījumu meklēšanā caur GetaPro portālu. Cik sen Jūs šeit jau esat?

Salīdzinoši nesen, tikai otro gadu. Ievēroju informāciju par portālu Facebook lapā, nolēmu pamēģināt. Izrādījās labs palīgs. Neteikšu, ka šeit ņemu daudz pasūtījumus, jo man jau ir savs klientu pieplūdums, bet manam uzņēmumam šī ir laba vieta, kad nepieciešams nodrošināt visus darbiniekus ar pasūtījumiem.

 

Pastāstiet nedaudz par pasūtījumiem. Ko parasti dara arborists? 

Veicam daudz privātos kā arī valsts būvniecības objektos – labiekārtošanas darbus un koku apzāģēšanu Mežaparkā, veicam teritoriju labiekārtošanu jaunajos apbūves projektos. Sadarbojamies ar lielajiem būvniecības uzņēmumiem Latvijā kā arī ar uzņēmumiem no kaimiņu valstīm.

GetaPro portālā bieži ir pasūtījumi par koku apzāģēšanu, krūmāju kopšanu, teritorijas apzaļumošanu. 

Ar prieku veicam darbus arī dzīvojamo māju kopienām. Tieši tagad mans kolēģis ne vienkārši tāpat sēž kokā Rīgas centrā (autora piem. – rāda kolēģi videozvanā dzīvojamās mājas pagalmā). 

 

Kādus pasūtījumus veic privātpersonas?

Ļoti dažādus. Kādam ir vajadzīgs zālājs, kādam 6 metrus augsta dzīvžoga apgriešana, bet kādam visas teritorijas labiekārtošana nepieciešama. 

Ir arī patstāvīgie klienti. Kādā dārzā jau vairākas sezonas pēc kārtas aplīdzinām krūmus piramīdu un bumbu veidā.

 

Tas ir, jūs uzņematies jebkurus pasūtījumus, kas ir saistīti ar teritorijas labiekārtošanu? 

Teiksim tā, jebkuras sarežģītības pasūtījumus. Jebkuru nē, dažreiz nākas saskarties ar cilvēku nevēlēšanos novērtēt un apmaksāt tavu darbu. 

 

Cik dārgi izmaksā sakopta teritorija?

Tas viss ir atkarīgs no jūsu pašu apetītes. Ir tādi, kas vēlas visu maksimāli – dārgus augus, automātisko laistīšanas sistēmu, ideālu zālienu, retas krūmāju un koku sugas. Kāds ir gatavs maksāt par koka stādu 1000 eiro, bet kādam pat 10 eiro ir žēl. Viss ir atkarīgs no gatavības maksāt par savu “vēlmju sarakstu”. 

 

Kāda ir pati dārgākā tāme privātpersonai, kuru ir nācies veikt?

Pavisam nesen bija – sanāca klienta vēlmju saraksts par 14 000 eiro. Privātmājas teritorija. Domā. Iespējams, meklēsim kompromisa risinājumus. 

 

Cik vidēji izmaksā privātmājas teritorijas sakārtošana?

Ļoti dažādas cenas, atkarīgs no uzdevumiem un vēlmēm. Bet ja mēģināt izvilkt vidējo cenu, tad laba apzaļumošana ar automātisko laistīšanas sistēmu – 5000 eiro var iekļauties.

 

Vai bija grūti sākt saņemt pasūtījumus GetaPro portālā?

Nē, bet es sapratu, ka ir nepieciešams pastrādāt nedaudz pie reitinga. Ņēmām dažādus pasūtījumus, lai sakrātos atsauksmes un cilvēki redzētu, ko mēs daram, kas mums sanāk labi.

 

Ar negatīvismu ir nācies saskarties?

Kā jau visur, gadās sarežģīti klienti. Es vienmēr cenšos visu sīki paskaidrot, bet ir grūti, kad nevēlas klausīties. Man ir divas negatīvas atsauksmes, bet man par viņām nav kauns. Ir lietas, kuras es nekad nedarīšu. 

Pirmajā gadījumā es atteicos atkāpties no noteikto procedūru kārtības, bet cilvēks nevēlējas saprast to, ka es nepārdodos. Nolēma man atriebties ar negatīvu atsauksmi. Es pārtraucu ar viņu sadarbību. 

Un otrajā gadījumā kundze prasīja apkaisīt augus ar mulču, mēs ar viņu apspriedām nianses, bet pēc pāris mēnešiem ienāca negatīva atsauksme par to, ka tur ir parādījušās nezāles. Mulča nav panaceja , vienalga ik pa laikam ir jāapkopj, tikai to izdarīt ir vienkāršāk. Iespējams, ka bija komunikācijas trūkums. Bet es vienmēr cenšos visu paskaidrot, ko var un ko nevar. 

Atlikušajos 99,9 % gadījumu klienti mani dzird un ir priecīgi par padomiem. Par to ir viegli pārliecināties, palasot atsauksmes GetaPro portālā. 

 

Bet vai sev esat mēģinājis meklēt speciālistu pēc atsauksmēm GetaPro portālā?

Jā, protams. Kādu laiku atpakaļ meklēju flīzētāju. Atsauksmes tiešām ļoti palīdz. No sirds rekomendēju!

Atpakaļ