Ceļš līdz saules paneļiem privātmājai: kā notiek process un kas jāņem vērā?

GetaPro

Ceļš līdz saules paneļiem privātmājai: kā notiek process un kas jāņem vērā?

  • Blogs
  • 04-11-2022

Ja vēl salīdzinoši nesen par saules paneļiem interesējās vien retais, tad šobrīd šīs saules enerģijas uzkrājošās ierīces un to uzstādīšanas iespējas ir viens no apspriestākajiem tematiem pašmāju sabiedrībā. SIA “Baltijas Elektro sabiedrība” (“Baltik Elektro”) vadītājam Edgaram Bergholcam uzdevām tos jautājumus, kas šobrīd grozās daudzu privātmāju saimnieku prātos – kā izvēlēties, cik izmaksās, kad atpelnīsies utt.

 

Edgar, vai Tavai mājai ir uzstādīti saules paneļi?

Protams! Savam īpašumam paneļus uzstādīju aptuveni pirms gada, līdz ar to, ar ģimeni šobrīd ļoti novērtējam to, ka par elektrības rēķiniem nav jāuztraucas.

 

Kā izvēlēties firmu, ar kuru sadarboties saules paneļu uzstādīšanā? Kā neuzķerties uz “nepareizajiem”?

Nu jau Latvijā šo pakalpojumu piedāvā ļoti daudz un dažādas firmas. Bet ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo, godīgi sakot, lielākā daļa no tām ir viendienīši. Es iesaku meklēt reālas atsauksmes un papētīt “Lursoft” datu bāzi. Iesaku noskaidrot, kas tās ir par firmām - cik nopietnas, kad tās ir dibinātas, cik tām ir darbinieku, kāds ir apgrozījums, kas notiek ar pamatkapitālu utt. Esmu pārliecināts, ka pavērsies interesanta aina – lielākā daļa tur būs šī gada kompānijas. Es teiku, ka tādi nopietni šīs jomas speciālisti Latvijā ir apmēram 8 uzņēmumi, kuriem ir pieredze un tiem var uzticēties.

 

Kā orientēties piedāvātajās cenās?

Noteikti nevajadzētu izvēlēties pēc kritērija “mēs varam lētāk”. Vidēji saules paneļu uzstādīšana privātmājai izmaksā līdz 12 000 EUR (atkarībā no jaudas – cik kilovati, tik tūkstoši). Ja kāds dod priekšroku nepārbaudītai firmai tikai tāpēc, ka tā var ietaupīt pāris simtus eiro, tad tas, manuprāt, ir pilnīgs neprāts.

Otrs neprāts ir tas, ka cilvēki šādus paneļus mēdz pirkt paši, piemēram, internetā, pasūtot no Ķīnas. Es ļoti iesaku arī uzmanīties no lietotiem paneļiem: tie var būt ar novecojušu tehnoloģiju, var būt nolietojušies, tiem var būt mikroplaisas. Brīdī, kad saules paneļu uzstādīšanas firma izsaka piedāvājumu, pats mājas īpašnieks var papētīt internetā, kāda ražotāja paneļi tiek piedāvāti, vai tie pārstāv kādu no pasaules top 5 ražotāju līderiem.

 

Vai straujās tehnoloģiju attīstības dēļ var attapties ar paneļiem uz jumta, kas jau skaitīsies novecojuši?

400 vati - tas ir tas, ko ražo viens panelis. Jaudai, ko saražo panelis, 10 gadu periodā ir tikai 10% kritums. Kopumā saules paneļu dzīves ilgums ir vismaz 20 - 25 gadi, garantija – 15 gadi. 5 gadu garantija ir invertoram (strāvas pārveidotājam), bet nav teikts, ka tas strādās tikai piecus gadus. Tas gluži vienkārši, tāpat kā jebkura elektroierīce – televizors, ledusskapis utt., var iziet no ierindas.

 

Cik daudz enerģijas spēj saražot saules paneļi? Pastāv mīts, ka LV saule nespīd pietiekami, lai saules paneļi sniegtu pilnu atdevi.

Jāsaprot, ka enerģija ražojas nevis no augstas temperatūras, bet no izstarotās saules radiācijas, ultravioletā starojuma. Piemēram, var būt tā, ka maijā enerģija tiek saražota vairāk nekā karstā jūlija mēnesī, jo ļoti augstas temperatūras gadījumā panelis sāk sevi saudzēt, līdz ar to, enerģija tika apjomīgi vairs neražojas. Tātad, var gadīties, ka Latvijas vasaras periodā paneļi darbosies jaudīgāk nekā saulainajā Itālijā, jo pie mums dienas ilgums ir garāks.

 

Ko Jūs domājat par saules paneļiem uz balkoniem daudzdzīvokļu mājās? Vai tam vispār ir jēga? Kādi ir riski?

“Sadales tīkls” gluži vienkārši nesniegs atļauju šādam pieslēgumam. Tādā veidā varbūt var uzlādēt akumulatorus, bet finansiālā pamatojuma tam īsti nav. Vislielākais risks tomēr pastāv no konstrukciju drošības aspekta.  

Ja runājam par daudzstāvu mājām, ir rasts risinājums arī tām. Tāpat kā mājas siltināšanai, savācot vajadzīgo piekritēju skaitu, uz mājas jumta var uzstādīt saules paneļus. Pielāgojot skaitītājus, uzkrāto enerģiju var izmantot koplietošanas enerģijai, ūdens sildīšanai utt. Tāpat, ja Tev ir lauku māja ar saules paneļiem, šo uzkrāto enerģiju Tu vari izmantot, dzīvojot savā pilsētas dzīvoklī. Šādā gadījumā ir janoslēdz līgums ar “Enefit”.

 

Vai saules paneļu darbību ietekmē lietus, putekļi vai putekšņi? Vai tiem ir jāveic kāda apkope?

Principā, Latvijas apstākļos nekāda īpaša apkope nav nepieciešama. Tomēr, ja ir sajūta, ka tos vajadzētu mazgāt, tad to drīkst darīt tikai ar piemērotiem kopšanas līdzekļiem, piemēram, destilētu ūdeni. Starp citu, ražotājiem ir konkrētas prasības par paneļu izturību. Piemēram, panelim būtu jāiztur 25 mm izmēra krusa, ar ātrumu 27 m/s. Tāpat tie ir piemēroti sniega radītajai slodzei un citiem dabas ietekmētiem izaicinājumiem.

 

Cik ilgā laikā iespējams atpelnīt saules paneļu iekārtu?

Došu piemēru. Uzstādot saules paneļus šī gada maijā (pēc maija elektrības cenām), varēja rēķināt, ka tie atmaksājas 5, 5 gados. Savukārt pēc šī gada septembra cenām, tie atmaksājas jau līdz 2 gadiem. Jāsaka, ka tuvāko 2 gadu laikā nav pamata scenārijam, ka cenas kritīsies. Tas, kas varētu notikt - pēc 2 līdz 3 gadiem saules parki būs attīstījušies tiktāl, ka šīs enerģijas būs par daudz un gluži vienkārši šis pakalpojums kļūs ievērojami lētāks.

 

JAUNUMS GETAPRO.LV: SAULES PANEĻU MONTĀŽAS MEISTARU PAKALPOJUMI! ATRODI UZTICAMUS SPECIĀLISTUS ŠEIT: https://getapro.lv/category/saules-panelu-uzstadisana

 

SOLI PA SOLIM: PANEĻU UZSTĀDĪŠANAS PROCESS (Padomi no “Baltic Elektro”)

 

Invertors

20% no visām izmaksām sastāda invertors (aptuveni 2 000 EUR). Tas ir strāvas pārveidotājs (pārveido līdzstrāvu maiņstrāvā), ko var uzstādīt gan mājas ārtelpās, gan iekštelpās. Tas nodrošina to, ka varam saules enerģiju izmantot majsaimniecības vajadzībām.

Process jāsāk ar viesošanos “Sadales tīkls” mājaslapā. Tā ir vienkārši lietojama un saistoša interneta vietne visiem, kas savam īpašumam plāno uzstādīt saules paneļus. Pirms slēgt līgumu ar paneļu uzstādītājiem, www.e-st.lv jāpiesaka privātā mikroģenerācija. Tādā veidā “Sadales tīkls” pārbaudīs, vai pieprasītā jauda, ko īpašuma saimnieks grasās likt uz savas mājas jumta, atbilst esošajam pieslēgumam. Atbilstoši sastādītajam piedāvājumam, tajā jāieliek invertora jauda un būs iespējams redzēt, vai šis invertors atbilst “Sadales tīkls” prasībām.

 

Reversais skaitītājs

Pēc mikroģenerācijas pieteikšanas klients īsā laikā saņem apstiprinājumu un rēķinu no “Sadales tīkls” ar iespēju pieslēgties tīklam ar viedo skaitītāju. Lielākajai daļai privātmāju šāds skaitītājs jau ir, bet, ja to nav, “Sadales tīkls” to uzstāda.

 

Sertificēts elektriķis

Elektriķim, kurš pieslēgs saules paneļus, obligāti jābūt sertificētam (kvalifikācija ļauj pieslēgt un nodot mikroģenerāciju). Parasti šāda speciālista pakalpojumus nodrošina paneļu uzstādīšanas kompānijas.

Elektriķis aizpilda vajadzīgo veidlapu, kur tiek datēti visi veiktie iestatījumi. Tad, kad tas ir izdarīts, īpašniekam atkal jādodas uz www.e-st.lv un jānodod mikroģenerācija, jeb jānoslēdz process. Sistēmā jāievada visi dati atbilstoši elektriķa sniegtajiem norādījumiem, jānofotografē šī veidlapa un kopā ar elektriķa sertifikātu jāpievieno kā pielikums.

 

Pārsprieguma aizsardzība

Ja īpašumā iesper zibens, tad tiek bojāti gan saules paneļi, gan invertors un sliktākajā gadījumā pati māja tiek pakļauta uguns nelaimei. Pārsprieguma jeb zibens aizsardzību tehnoloģiski un praktiski var nodrošināt paneļu uzstādītājs, bet pats īpašnieks ir tas, kuram ir strikti jāpārbauda – vai tas ir izdarīts, vai šāds nodrošinājums ir iekļauts piedāvātajā pakalpojumā.

 

 “ON” poga

Tikai tad, kad no “Sadales tīkls” tiek saņemts paziņojums, ka viss ir uzstādīts un ievadīts korekti, mājas īpašnieks drīksti ieslēgt drošinātāju, iedarbinot saules paneļu sistēmu. Ja pieslēgšanās notiek ātrāk, draud sods un var tikt liegta iespēja saņemt vajadzīgās atļaujas.

 

“Baltik Elektro” ir viens no vadošajiem elektrovairumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, ar 28 gadu pieredzi šajā nozarē un jau 23 gadus ir Würth grupas uzņēmums. 

Atpakaļ